Celiakia - Badania
W naszym laboratorium wykonujemy badania, które jednoznacznie potwierdzą przy chorują Państwo na celiakię czy też nie.
Nazwa badania | Materiał |
Czas oczekiwania na wyniki
(dni robocze) |
Przeciwciała przeciw endomysium mięśni gładkich (Anty - EmA) w klasie IgG | Surowica | 10-14 |
Przeciwciała przeciw endomysium mięśni gładkich (Anty - EmA) w klasie IgA | Surowica | 10-14 |
Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej (Anty - tTG) w klasie IgG | Surowica | 10-14 |
Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej (Anty - tTG) w klasie IgA | Surowica | 10-14 |
Analog gliadyny (Anty - GAF) w klasie IgG | Surowica | 10-14 |
Analog gliadyny (Anty - GAF) w klasie IgA | Surowica | 10-14 |
gen: HLA-DQ2/DQ8 |
Osocze | 10-14 |
Co to jest celiakia?
Celiakia jest przewlekłą, genetyczną chorobą trzewną. Jej istotą jest nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na przyjmowanie pokarmów zawierających gluten, czyli białko występujące w zbożach.
Skutkiem nietolerancji glutenu jest zanik kosmków jelita cienkiego, które odpowiadają za absorbowanie substancji odżywczych z pokarmu do krwiobiegu. Niedożywiony organizm jest przyczyną występowania rozmaitych symptomów.
Jeśli podejrzewasz, że za Twoje dolegliwości odpowiedzialna jest celiakia, badania w naszym laboratorium potwierdzą lub wykluczą tę diagnozę.
Rozwojowi celiakii sprzyjają czynniki genetyczne, immunologiczne oraz środowiskowe.
Testy GIP do kontroli diety bezglutenowej
- Jesteś na diecie bezglutenowej i chcesz sprawdzić, czy nie spożywasz glutenu z ukrytych źródeł.
- Starasz się jeść wyłącznie produkty bezglutenowe, a mimo to wciąż odczuwasz dolegliwości.
- Zdiagnozowano u Ciebie celiakię i chcesz mieć pewność, że należycie stosujesz dietę bezglutenową.
- Jesteś na diecie bezglutenowej od ponad roku, ale wciąż masz wysoki poziom przeciwciał (jak przy nieleczonej celiakii).
- Twoje dziecko choruje na celiakię i chcesz mieć pewność, że przebywając poza domem (np. na obozie), przestrzega diety bezglutenowej.
- Podejrzewasz celiakię oporną na leczenie dieta bezglutenową i chcesz się upewnić, że Twoje dolegliwości nie są skutkiem zaniedbań w diecie.
Testy GIP służą do badania śladów glutenu w próbce dostarczonej do laboratorium (mocz). Dzięki nim można stwierdzić, że gluten był spożywany w ciągu ostatnich 48 godzin.
TZW. Immunogenne peptydy glutenowe (Gluten Immunogen Peptide, GIP) nie ulegają trawieniu i można je wykrywać w kale i/lub moczu jako dowód spożycia glutenu.
W diagnostyce celiakii rekomendowane1 jest badanie przeciwciał przeciwko:
- Transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) IgA, IgG,
- Deamidowanym peptydom gliadyny (anty-GAF-(3X)) IgA, IgG.
U osób z celiakią często występuje niedobór Ig, badanie A. W takim przypadku, mimo występowania choroby anty-tTG IgA lub anty-GAF-(3X) IgA daje ujemny wynik. Z tego powodu u pacjentów z celiakią zalecane jest badanie w kierunku niedoboru przeciwciał IgA.
1. Husby S. et al. „European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition guidelines for the diagnosis of coeliac disease”. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition. 54.1 (2012): 136-160.